Учење кроз рад

Конференцијa
„Дуално образовање – знање за будућност“
Noel Ginsburg

  Конференцији је присуствовао председник Србије Александар Вучић, министар просвете Младен Шарчевић, председник ПКС Марко Чадеж, професор Швајцарског економског института при Федералном институту за технологију у Цириху Урсула Ренолд, као и више од 1.500 учесника.

  Конференција је одржана у Београду, 23. децембра 2019. Међу учесницима скупа је био и Ноел Гинсбург, оснивач CareerWise Colorado, непрофитне организације на чију иницијативу је уведен систем дуалног образовања у САД, који су поделили искуства о уделу и значају дуалног образовања за одрживост пословања и економски напредак једне земље.

  Конференцији су присуствовали представници компанија из целе Србије, школа и локалних самоуправа, страни партнери и представници институција које су допринеле и учествују у развоју дуалног образовања.
Dualno obrazovanjeDualno obrazovanje
  Дуално образовање је део система средњег стручног образовања и васпитања у коме се кроз теоријску наставу и вежбе у школи и учење кроз рад код послодавца, стичу, усавршавају и граде знања, вештине, способности и ставови (компетенције). Компетенције су у складу са стандардом квалификације и планом и програмом наставе и учења тзв. „учење кроз рад“.
  Увођење дуалног образовања у средње стручно образовање у Србији, почело је 2013. године пројектом Немачке организације ГИЗ „Реформа средњег образовања“. Својим пројектима касније су им се придружили партнери из Аустрије и Швајцарске, финансијском и експертском подршком у развоју таквог модела образовања.
  У Србији је дуално образовање иницирала Привредна комора Србије а њена пуна примена је почела Законом о дуалном образовању у новембру 2017. године. По ГИЗ-овом пројекту, 2013/2014. године 400 ученика се школовало у 16 школа на тај начин, кроз три образовна профила и у 40 компанија. Прошле године 2018/2019. већ се тај број ученика попео на 4.500 и они су се образовали у 33 образовна профила, у 80 школа у 52 града и општине и у око 600 компанија. То значи да је број ученика, школа и компанија, као и дуалних профила из године у годину растао, па је данас 10 пута већи у односу на почетак.
  Треба нагласити да се дуално образовање као модел не уводи у цео систем средњег стручног образовања, него само у оним подручјима рада у којима постоји потреба привреде за кадровима и спремност да се ти кадрови запосле.
  Из ТШ „9.мај“ конференцију „Дуално образовање – знање за будућност“ у Београду, 23.12.2019. пратили су директор школе Снежана Ивеља, професор машинске групе предмета Душко Никитовић и педагог школе Виолета Дамјановић.
  
Више о Конференцији о дуалном образовању можете прочитати на званичној страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја.